Author Topic: Issues when flashing CurrentRanger on Linux Fedora 29  (Read 253 times)

lbise

  • Newbie
  • *
  • Posts: 5
Issues when flashing CurrentRanger on Linux Fedora 29
« on: April 25, 2019, 02:24:12 AM »
Hello,

I'm using the CurrentRanger and I modified slightly the sketch to fit my needs. I managed to reflash the device but this operation takes a long time.
What happens is that when I press the upload button in arduino IDE, it will hang there a long while doing what I think is nothing, then after some time it will say it is forcing a reset at 1200 bps etc.. Then I see that the device enters bootloader and it takes again a long while for bossac to be called to actually flash the device. Once the actual flashing takes place it works but it takes an unnecessary long time, if I enter bootloader manually and just call bossac this is done instantly.
Have you observed this kind of behaviour? I'm running under Fedora 29 and I was wondering if this was linked to my OS, I know this is more like an arduino IDE issue but I wanted to ask you.

Also I'd really like to be able to flash without using arduino IDE but I didn't manage to find how it manages to reset the board to bootloader from software, could you tell me how this is done? Ideally I would like to use a simple bash script to reset the board then call bossac.

Hopefully you can help me! Thanks for the awesome product.
« Last Edit: April 26, 2019, 09:54:44 AM by Felix »

Felix

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 5917
  • Country: us
    • LowPowerLab
Re: Issues when flashing CurrentRanger
« Reply #1 on: April 25, 2019, 09:45:27 AM »
I know this is more like an arduino IDE issue but I wanted to ask you.
Correct. I don't really see this under Windows 10x64, only very occasionally, and a power cycle resolves it. I stopped mounting the reset button on the SMD side for this reason, and because it's .. "in the box". You can still trigger a reset into the bootloader by shorting the RST pad to GND twice quickly. But the IDE is supposed to trigger a reset to enter bootloader so ... circling back to why the linux IDE doesn't do it. I don't have an answer. Maybe someone else can help with a "forced"/script/bossac method?

Once the upload is initiated it's very quick, I'm sure that part is not a problem.

lbise

  • Newbie
  • *
  • Posts: 5
Re: Issues when flashing CurrentRanger
« Reply #2 on: April 26, 2019, 02:08:42 AM »
Okay this was my impression that somehow arduino ide is working better under Windows than Linux. Also just another question, the bootloader used on the CurrentRanger is it the default arduino one?

Felix

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 5917
  • Country: us
    • LowPowerLab
Re: Issues when flashing CurrentRanger
« Reply #3 on: April 26, 2019, 09:55:14 AM »
Also just another question, the bootloader used on the CurrentRanger is it the default arduino one?
Yes